Home » Winterwerk en bijenkasten

Kat op een bijenkast

Winterwerk en bijenkasten

Nu de bijen in de kast blijven omdat het te koud is geworden, breekt voor een imker de tijd aan de materialen te onderhouden. De winter is een mooie tijd om de bijenkasten schoon te maken en eventueel opnieuw te verven. In ons geval een mooie tijd om een nieuwe kast te bestellen en deze te verven.

Onze bijen wonen in een spaarkast. Er zijn verschillende soorten bijenkasten. Een bijenkast moet aan een aantal dingen voldoen. Er moet een opening zijn en de kast moet bescherming bieden tegen regen en kou. Wil je verschillende bijenkasten en korven bekijken, volg ons dan op Pinterest.

Ik heb voor een spaarkast gekozen omdat er bij de cursus mee gewerkt werd, het de meest gebruikte kast  in Nederland is en omdat er een timmerman woont in Utrecht die mooie stevige kasten van red ceder maakt.

Een kast bestaat uit meerdere onderdelen. Allereerst de bodem. Op de bodem zit vaak gaas gespannen. Zo valt het afval door het gaas maar kunnen er geen indringers door naar binnen komen. Aan de bodem zit een vliegplank. Via de plank vliegen de bijen de kast binnen.

Dan staat er een broedrand op. In de broedrand hangen de raampjes. In de raampjes bouwen de bijen raat en daarin legt de koningin haar eitjes. Meestal in het midden van een raampje. Daar omheen worden de cellen volgestopt met bijenbrood en honing. Nu het winter is bestaat de kast uit één broedrand. Daar leven nu ongeveer 5000 bijen. Daar bovenop zit een deksel. De enige manier om naar binnen te gaan is via de vliegplank.

Als het straks voorjaar wordt en de bijen halen voedsel binnen, gaat de koningin meer eitjes leggen. Het volk wordt groter en heeft meer ruimte nodig. Als de broedrand helemaal bezet is met broed, bijenbrood en honing kan je er een tweede broedrand boven opzetten. Ook kunnen er honingranden op gezet worden. Als je tussen de broedrand en de honingrand een koninginnenrooster legt, kan de koningin niet in de honingrand komen. De werkster kunnen daar dan alleen honing opslaan.

Dit is makkelijk voor als je honing uit de kast wilt halen. Raampjes waar ook broed in zit mag je niet slingeren, de honing om het broed kun je dus niet oogsten.
De raampjes in de honingrand zijn kleiner dan de broedrand. Dit is handig want vol met honing wordt het al snel zwaar.

Als na de zomer de honing is geoogst en het volk weer kleiner wordt, laat je de honingranden weg en zal het volk voor de winter weer in een kast wonen met één broedrand.

 

 

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *