Home » Stadsmens

Stadsmens

Soms gebeuren er dingen waardoor ik mij echt een stadsmens voel. Dat ben ik natuurlijk ook maar ben er ook wel verbaasd over hoe dat twee generaties eerder in mijn familie anders was. Mijn opa was een boer die het land ploegde met behulp van een paard, het gras maaide met een zeis, de koeien met de hand molk, hout hakte om de kachel te kunnen branden en mijn oma onderhield een grote moestuin. Ook mijn moeder, oom en tante hebben nog geleerd de koeien zonder machine te melken.
Nu heeft er niemand meer in mijn familie een moestuin. Hout hakken gebeurt nog wel, voor de open haard of kachel maar het hout is al redelijk klein gemaakt met een kettingzaag. Mijn tante heeft nog 2 kippen maar verder zijn we allemaal echte stadsmensen geworden.

Het echte stadsmensgevoel overviel mij laatst weer. De heg van onze volkstuin moest nodig bijgeknipt geworden. Ik had onze heggenschaar op spierkracht meegenomen maar ook de elektrische van de buren. Terwijl ik in overweging was of ik voor snel met herrie ging  (het is daar altijd lekker stil) of voor langzaam en spierkracht bij 25 graden, kwam de volkstuinbuurman even buurten. Hij nam afscheid met de woorden dat hij gras ging maaien.

Mooi, dacht ik, dat zal ook wel herrie maken. Ik ken namelijk alleen maar grasmaaiers die herrie maken. Als het niet door de motor komt dan wel door het onaangename raspgeluid dat ze maken. Zodoende knipte ik de heg bij met een elektrische heggenschaar. Na enige tijd realiseerde ik mij dat ik geen andere herrie hoorde en ook geen naar raspgeluid. Was de volkstuinbuurman toch geen gras gaan maaien? Maakte mijn heggenschaar toch meer herrie dan zijn grasmaaier?
Nee hoor, de volkstuinbuurman stond inderdaad gras te maaien, met een zeis. Geruisloos en en goed voor je spieren. Mijn stadsmensmoment.

One comment

  1. Frouckje says:

    Leuke blog Lies! Herkenbaar ook. Ik stam ook van agrariërsafen ben zo verstadst als wat. En op dat leuke park van jullie zijn cursussenmaaien met de zeis gegeven, vandaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *