Home » van theorie naar praktijk

van theorie naar praktijk

Afgelopen zondag was het zover, de eerste praktijkles. Met mijn imkerpak,  beroker, tabak en een kastbeitel fietste ik naar de bijenstal van de docent. Daar kreeg ik een volk aangewezen dat ik vanaf nu verzorg, samen met een mede-cursist. Het bijenvolk in kast D.

De voorjaarsinspectie stond op het programma.  Je begint met de vliegplankobservatie. Je neemt de tijd om de bijen en hun gedrag te bekijken.  Er werd al flink stuifmeel binnengebracht ondanks dat het net aan 14 graden was. Vervolgens gingen we op zoek naar varroamijten op de bodemlade. Aan de bodemlade kun je ook zien aan welke kant van de kast het volk zit (daar ligt meer afval).  Na het lezen van de kastkaart (een soort logboek over het volk) ging de kast dan open. En toen begon voor mij het moeilijkste stuk.

Als de kast open is, is het van belang rustig en langzaam te bewegen. En daar ben ik niet goed in! Ik wil even snel een doek recht leggen, beweeg te snel over de kast om een raampje te pakken  en schrik elke keer weer van kriebelende pootjes op mijn hand. Bij elke snelle beweging zie je de bijen opvliegen, want snelle bewegingen vinden ze niet prettig.

Uiteindelijk ben ik niet eens gestoken dus ik denk dat ik een heel vriendelijk volk mag verzorgen.  Ik oefen nu elke dag ‘iets’ rustig en langzaam te doen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik het ga leren en dat imkeren een rustgevende hobby zal worden.

Liesbeth

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *